10/14/2006

Dopis o soudu a Sokole Melbourne

Otištěno v čísle 77 „Noviny“ 2.10.-15.10.06
Vážený redaktore,
před časem jste projevil zájem o zprávu ze života melbournské komunity a o žalobě, která byla podána u nejvyššího soudu na zrušení Sokol Melbourne Inc. Nyní se tedy dostávám k tomu, abych svůj slib splnil.
Spolu s Vašimi čtenáři jste si vědom, že před zhruba dvěmi lety kolem Národního domu v Melbourne vznikla situace, která rozdělila zainteresovanou část komunity na dva zcela nesmiřitelné tábory. Odrazilo se to i na stránkách Vašich „Novin“, ale kontraverze probíhala hlavně na stránkách Melbournského „Kvartu“, „Buletinu Proč“ a webové stránky Sokol Support Group.
Suše faktograficky, bez snahy o hodnocení meritum akcí či prohlášení, lze suše konstatovat, že na začátku všeho je patrně členská schůze konaná koncem září 2004, kde (podle zápisu) J.Lorenc jménem dalších tří členů výboru sokolské organizace (E.Jahodové, H.Kučerové a M.Žoudlíka) vyslovil nedůvěru starostovi Sokola Pavlu Pospíchalovi.
S vědomím, že mezi členy Sokola nemají většinu, zahájili „nábor“ členů, který jim měl zajistit většinu při volbách. Zbytek výboru se pak bránil jejich vyloučením (současně byl také vyloučen O.Koutský) a zastavením příjmu nových členů..
Část české komunity blízké Národnímu domu starostu podporovala, další část začala poukazovat na dlouholeté administrativní nedostatky výboru a na nedodržování stanov. (Stanovy „Rules of Sokol Melbourne Inc“ vycházejí z „Model Rules for an Incorporated Association“ vydaných úřadem Consumer Affairs Victoria, který také musí schválit jakoukoliv jejich úpravu podle potřeb organizace). Na různé australské úřady podporující aktivity Národního domu byly odeslány upozornění na nesprávné využívání podpor. Stížnosti byly příslušnými úřady vyšetřovány a nedostatky byly údajně napraveny (jsou-li moje informace správné, některá doporučení úřadů jsou stále s pomocí úřadů uváděna v život).
Žalobci se také se stížnostmi a žádostmi o pomoc obrátili na členy diplomatického sboru České republiky.
Starosta Pavel Pospíchal při volbách 2005 kandidoval a byl zvolen místostarostou, aby pak v dubnu t.r. rezignoval nejen z funkce, ale i z členství ve výboru.
Jeho odchod kritiky neuspokojil.
U Supreme Court of Victoria, Commercial and Equity Division byla 20. června před Master projednávána žaloba podaná členkou Sokol Melbourne Inc. Susan Koutsky.
Statement of Relief or Remedy uvádí, že členka žalované organizace žádá:
(sumarizace ve volném překladu)
1. ukončit existenci žalované organizace (be wound up)
2. aby majetek (Národní dům) registrovaný Czechoslovak Sokol Gymnastic Association byl převeden na Sokol Melbourne Inc.
3. vyloučení O. Koutského, E.Jahodové, S.Koutské a J. Lorenc bylo prohlášeno za neplatné
4. prohlášení, že výše uvedení jsou právními členy organizace
5. dodatek ke stanovám (rules) schválený valnou hromadou 13.11.05 byl prohlášen za neplatný
6. soudní výdaje
7. další příkazy jak soud uváží

Žaloba je pak doložena čestným prohlášením S.Koutské, O.Koutským, E.Jahodové, H.Kučerové a J.Lorence, obsahujícím řadu obvinění z porušování stanov, z porušování podmínek udělování dotací příslušnými australskými úřady a z administrativních nedostatků.
Při posuzování vhodnosti žaloby Senior Master poukázal na řadu nesrovnalostí v žalobě, doporučil její přepracování, bod 2. až 5. odmítl a odkázal na soud nižší instance, stranám doporučil jednání a další projednávání žaloby odložil na 13.9. po konání valné hromady s volbou nového výboru.
Krátce před 13.9. žalobkyně stáhla žalobu po dohodě s výborem Sokola, že obě strany zaplatí své vlastní soudní výlohy.
Co k tomu dodat?
O meritum žaloby, o jejím šanci na úspěch, bude po stažení žaloby nyní možné vést nekonečné spekulace. Nikdo nebude moci s určitostí tvrdit, zda by žaloba uspěla či nikoliv.
Při letmé četbě Statement of Relief laika ale nepochybně zarazí několik věcí. První je, že žalobkyně, členka Sokola, žádá zrušení svého vyloučení, i když nikdy vyloučena nebyla. I logika žádosti zrušení organizace, o jejíchž členství usiluje je zcela jistě pozoruhodná. Žaloba ale byla stažena – lidé, kteří se k žalobě pro obnovení svého členství přidali, snad jen sami sobě dokáží vysvětlit nevysvětlitelné.
Neméně pozoruhodné je i to, že někteří z nich v žalobě sami uvádějí, že byli členy výboru v době údajných administrativních nedostatků a nedodržování stanov, a nesou za ně tedy i svůj díl zodpovědnosti.
Otázka je, kdy a zda vůbec začnou kolem Národního domu vládnout normální lidské vztahy. Již jinde jsem před časem napsal, že řešení sporu není tak obtížné. Je pravda, že postupem času se rozpor více a více prohluboval a hořkost a rozjitřenost narůstala.
Lidová moudrost praví, že čas prý zahojí vše. Snad bude možné časem veřejně uznat chyby na obou stranách a rozdělení části české komunity bude možné překlenout. Snad i před tím, než běžní návštěvníci Národního domu z české komunity ztratí o podporu Národního domu a sokolské organizace zájem.
A nejbližší budoucnost?
Telefonicky jsem tuto otázku položil starostce Sokola pí. Markétě Lyell. Kdo jiný by mohl na tuto otázku lépe odpovědět, než právě ona.
„Další krok teď bude vyřešit otázku členství. Je to těžké, já sama jsem přišla do Sokola až potom, kdy se vše sporné odehrávalo. Z mého pohledu vidím dva tábory. Ani jeden z nich není bez chyby. Lidé někdy dělají drastické kroky.
I výbor je rozdělen. Někteří členové výboru chtějí chyby odpustit, aby již zavládl klid. Budeme o tom jednat na příští schůzi.“
Schůze se bude tedy konat ještě před tím, než vyjde v Novinách tento dopis – pokud se ovšem redaktor rozhodne jej uveřejnit. Můžete předpovědět výsledek schůze výboru?
„Nevím jistě, ale myslím že většina výboru bude pro usmíření, odpuštění chyb a navrácení členství těm 5ti vyloučeným.“
Na valné hromadě většina členů vyslovila přání, aby vyloučení členové zpět přijati nebyli.
„Nu, na valné hromadě volilo o členství 63%. Z nich 65% (88členů) bylo proti přijetí, 31% (42 členů) pro přijetí a 5 členů by některé z vyloučených přijalo a některé nikoliv.“
Rozhodne-li výbor členství otevřít bez výběru všem, udělá to tedy proti vůli 88 členů a nebo jim na mimořádné valné hromadě zdůvodní své rozhodnutí a vyžádá si jejich souhlas?
„I touto otázkou se bude muset výbor zabývat. Musím vás ale opravit, jde jen o přijetí oněch 5ti vyloučených. Co se týče nových žádostí o členství, absolutně nemáme žádné plány přijmout všechny žadatele automaticky, proces přijímání nových členů bude nadále pokračovat jak v minulosti, kdy se každá přihláška projednávala jednotlivě.“
Pani Markéto, děkuji Vám za tento krátký rozhovor.

Zbývá jen dodat, že před odesláním tohoto dopisu výbor rozhodl většinou hlasů (snad jen s jedním disentem) vyzvat vyloučené členy k návratu do sokolské organizace. Bude jistě zajímavé sledovat, zda přijmutí kontraverzního rozhodnutí přispěje k žádoucímu uklidnění či zda nevyvolá další znepokojení v české komunitě v Melbourne.
Otázkou také je, jak to ovlivní chod Národního domu, zda staří pracovníci zůstanou a mezi novými přijatými členy se najdou další obětaví dobrovolní pracovníci. Za dva, za tři roky, možná i dříve, budeme znát odpověď. Doufejme, že kladnou.
Aleš Nebeský 21.9.06