9/29/2007

Rozhovory pani Barbary Semenov

(Na webové strance Českého rozhlasu krajané.net byly umistěny dva rozhovory. Toto je jejich původní text. Na základě faktografických připomínek redakce krajané.net text upravila a prislušné faktografické připomínky pod rozhovory připojila.)

Češi v Melbourne
31. 5. 2007 00:00
Krajanská komunita v Austrálii je čtvrtou největší na světě. Převážná část Čechoaustralanů žije ve velkých městech. Po Sydney jich je nejvíce v Melbourne - asi dva tisíce, odhaduje starostka místního Sokola. Funguje zde sokolská organizace a každý měsíc vychází krajanský časopis Kvart. O Češích v Melbourne nám více prozradila jeho šéfredaktorka Barbara Semenov.
Jaké krajanské spolky v Melbourne existují?
Sokol Melbourne je jedinou krajanskou organizací v Melbourne.
V jaké době byl Sokol založen a kolik má členů?
Založen byl začátkem šedesátých let. V současné době má Sokol Melbourne 250 členů. Větší část je ve věkové skupině 70ti let.
Jakým aktivitám se členové věnují?
Tím, že členská základna je z převážné většiny složena z Čechů a Slováků v pokročilém věku, stal se Sokol spíše společenským klubem, který se cvičením zabývá pouze okrajově. Sportovní část Sokola spolupracuje se Sokoly v ostatních státech Austrálie, kde jsou cvičící skupiny větší, především v Novém Jižním Walesu. Organizace je tématicky zaměřena na život seniorů: Nabízí setkávání, českou restauraci, kulturní akce, výlety, pořádání večírků. Organizují se taneční zábavy, máme vlastní hudební skupinu, pořádáme večery vážné hudby a poezie nebo promítání českých filmů a nenáročné cvičení.
Mezi oblíbené aktivity, které přitahují také mladší krajany, jsou akce pro děti, se kterými přicházejí rodiče - mnohdy i Češi s australskými partnery. Jsou to dětské mikulášské, velikonoční barvení vajíček, dětské tábory ve stylu skautů atp.
Máte vlastní tělocvičnu či jinou budovu?
Sokol Melbourne má svojí vlastní dvoupatrovou budovu, Národní dům, nedaleko centra města, který si členové zrekonstruovali svépomocí. V přízemí se nachází taneční sál s parketem a s malým jevištěm vybaveným reflektory a klavírním křídlem a bar, v patře je restaurace, kuchyně, knihovna a kulečník. Dekorace interieru je v sokolských a vlasteneckých tradicích.
Jakým způsobem je činnost Sokola financována?
Především pronájmem budovy a příjmem z baru z nesokolských akcí, dále pak různými dotacemi.
Jak vidíte budoucnost Sokola Melbourne?
Sokol Melbourne zažívá údobí obnoveného zájmu krajanů zejména střední generace díky novému vedení a výboru.
V Melbourne vychází každý měsíc časopis Kvart, jehož jste šéfredaktorkou. Jak dlouho časopis vychází a kolik má čtenářů?
Máme přibližně tisícovku pravidelných odběratelů - adres, na které Kvart zasíláme. Kvart vychází již devatenáctým rokem. U jeho počátků stál bývalý starosta Sokola Pavel Pospíchal a tehdy bylo hlavním úkolem periodika informovat o akcích Sokola. Kvart byl spíš místní zpravodaj s občasnými politickými komentáři nebo články přebíranými z českého tisku. Podoba Kvartu se začala měnit koncem roku 2005, kdy převzala redakci na dobu několika měsíců Milena Petrová, učitelka českého jazyka v Melbourne. Zajistila Kvartu pravidelné kvalitní přispěvatele, jejichž okruh se dále rozšiřoval stejně tak jako i obsahová náplň časopisu.
O čem píšete? Jaký je obsah časopisu ?
Poté, co jsem se v září 2006 stala šéfredaktorkou, dostal časopis svoji současnou podobu. Přestal přejímat články z veřejného tisku a z internetu. Úvodem vycházejí úvodníky šéfredaktorky na různá témata spojená s historickými výročími, osobnostmi českého národa nebo s aktuálními událostmi v České republice, oblíbená jsou témata čechoaustralství a exilu. Ambicí listu je navázat na slavný Hlas Domova, vydávaný legendou českého exilového novinářství Františkem Váňou, ovšem dnes už za jiných podmínek a okolností. Není třeba stýskání, nenaplněné touhy po domově, nenávisti k politickému systému bývalé vlasti, kritiky a odsuzování. Naopak - dnes jde o návraty k českému dědictví, tradicím i české současnosti našich krajanů v Austrálii. Jde o spojení toho, co nám dává náležitost ke dvěma - pro nás Čechoaustralany - nejkrásnějším zemím světa. Do listu přispívá také velvyslanec ČR v Austrálii Karel Pažourek a generální konzul Vít Kolář. Mezi pravidelné přispěvatele patří dr. Miloš Ondrášek, cestopisec, veterinář a publicista, který začal působit jako krajanský dopisovatel před více než třiceti lety v Hlasu Domova. Oblíbenými se staly pravidelné humorné střípky v sérii Z deníku důchodce Ivana Kolaříka OAM, jehož články vycházejí zároveň v internetových Pozitivních novinách. Neschází Kulturní rubrika, která přináší novinky ze světa české kultury. Důležitou a podstatnou složkou je rubrika Ze života Sokolské organizace, obsahující pokaždé zprávu z jednání výboru, finanční zprávu organizace, informaci o proběhlých akcích a literární příspěvky krajanů. Zde se objevují i zprávy ze života krajanů, jejich dopisy a názory. V posledních číslech přináší Kvart sekci Příběhy, do které přispívají svými zajímavými, skutečnými životními příběhy samotní krajané. Poslední stránky jsou věnovány Programu na příští měsíc a akcím, které pořádá Sokol Melbourne.
V jaké formě Kvart vychází? Existuje kromě digitální podoby také klasické papírové vydání?
Klasické papírové vydání Kvartu vychází nákladem tisíc výtisků a je rozesíláno odběratelům po celé Austrálii. Digitální podoba na stránkách Sokola Melbourne: www.sokolmelbourne.com.au/Page_Kvart.html.
Martina Stejskalová

Ideální je pohybovat se mezi dvěma zeměmi, říká Čechoaustralanka Barbara Semenov
8. 8. 2007 08:47
Barbara Semenov žije v Austrálii již dvacet let. Její cesta do Melbourne však nebyla přímočará. Emigrovala v roce 1981. Rok žila v Západním Berlíně, pak zamířila do Spojených států, kde poznala svého muže, a s ním po několika letech odešla na jižní polokouli. Svého původního povolání novinářky se v emigraci musela vzdát a postupně se z uklízečky, zdravotnice a letušky stala úspěšnou podnikatelkou. V Melbourne nejenže dnes pořádá koncerty českých umělců pro krajany, ale rovněž se aktivně zapojuje do činnosti místní sokolské organizace. Již rok je Barbara Semenov také šéfredaktorkou časopisu Kvart. Při její nedávné návštěvě Prahy jsme ji požádali o rozhovor.
Kde všude Češi v Austrálii žijí?
Ve státě Victoria s hlavním městě Melbourne je přibližně dva tisíce krajanů. Nejvíce Čechů a Slováků žije v Sydney - přibližně čtyři tisíce. Dále jsou roztroušeni v Brisbane, Perth, Adelaide.
Vy žijete v Melbourne. Jaká je tamější krajanská komunita?
Jádro komunity v Melbourne tvoří starší lidé, kteří odešli po roce 1948 a kterým je dnes je mezi 70 80 lety. Přestože jsou tam už tak dlouho, tak se pořád vzpomínkách vracejí k české historii a kultuře. Druhá část komunity jsou lidé středního věku, kteří odešli do Austrálie v roce 1968, a pak jsou tam noví mladí lidé, kteří odešli s třetí vlnou. Melbournská komunita má jednu organizaci a tou je Sokol Melbourne Inc. Scházíme se v Národním domě, který si Češi postavili v 60. letech.
Komunita zažívala podobně jako na mnoha jiných místech určité peripetie. Jednou vzkvétala, pak přišly horší časy, kdy se Češi rozhádali a tak podobně. Teď, od doby, kdy Sokol získal nové vedení, což je asi tři roky, začíná jeho činnost opět vzkvétat. Je to také tím, že nejmladší generace, tedy lidé mezi dvaceti třiceti, začíná k životu komunity a k Sokolu znovu nacházet cestu. Střední generace si stále udržuje určitý odstup, což je podle mě dáno tím, že tažnou silou života komunity byli vždy ti staří. Dnes společenský život v Národním domě však opět ožívá.
Jaké činnosti se Sokolové v Melbourne věnují?
Právě proto, že mezi členy převažovala starší část komunity, tak původní náplň Sokola – tedy sportovní akce - začala trošku pokulhávat. Nyní je to spíš společenské centrum, kde se krajané scházejí na české pivo, české jídlo a hlavně českou kulturu: pravidelně se promítají české filmy, pořádají se zábavy, večírky, koncerty apod. Mladé rodiny jsou do Sokola zase přitahovány tím, že svým dětem mohou představit své tradice, které znají z dětství, ale které v Austrálii neexistují: Velikonoce, Mikuláš ap.
Víme, že v Austrálii existuje rozhlasové vysílání pro české krajany. Kdo pořady připravuje a jaký je obsah vysílání?
Vysílání je každý týden v neděli večer na stanici SBS a střídá se jeden týden z Melbourne a druhý týden ze Sydney. České vysílání vede Václav Starý a Ika De Detrich, která vysílá ze Sydney. Program přináší hodně zajímavostí politického rázu, politické zpravodajství, ekonomiku, kulturní dění týkající se České republiky. Češi toto vysílání rádi sledují.
Mají krajané možnost učit se česky?
V Národním domě jsou pravidelné kurzy češtiny. Máme několik učitelek. Milena Petrová byla původně vyslána do Austrálie ministerstvem jako učitelka češtiny, ale provdala se tam a zůstala. Dodnes učí v kurzech. Pak je tam Vlasta Šustková, která se velice zasloužila o rozvoj kurzů od výuky od malých dětí až po staré lidi. Paní Šustková také každé léto organizuje skautské tábory. Jedná se o týdenní pobyty pro děti od 7 do 15 let v krásné krajině asi 50 minut od centra Melbourne, kterou Češi pojmenovali Šumava. V rámci toho tábora se také vyučuje čeština.
V Melbourne existuje také možnost složit českou maturitu. V rámci Victorian College of Languages, kde z českého jazyka maturovala i moje dcera, je podporována výuka jazyků nejrůznějších etnických skupin Tuto maturitní zkoušku z českého jazyka uznávají také v Praze.
Povězte, jak dlouho žijete v Melbourne a jaká byla Vaše cesta do Austrálie? V Austrálii v Melbourne jsem dvacet let. Z Prahy jsem ale odcházela v roce 1981 jako novinářka ze zahraniční redakce televizních novin. Emigrovala jsem přes Západní Berlín, kde jsem požádala o politický azyl. Strávila jsem tam rok, a potom jsem požádala o imigraci do Spojených států. V Americe jsem žila v Honolulu na Havaji. Později jsem se seznámila se svým současným manželem, který odešel do Austrálie již v roce 1968, a ten mě odvezl do Melbourne.
Jak vzpomínáte na Vaše začátky v emigraci?
Těžké začátky byly v Západním Berlíně, kdy jsem šla z postu televizní novinářky do nejhorších povolání uklízečky, servírky a knihovnice; potom se to zlepšovalo. První povolání emigranta jsou však všude na světě stejná. Znám řadu příběhů emigrantů, kteří do Austrálie odcházeli během první vlny v padesátých letech. Ti si imigraci museli zasloužit. Za těžkých podmínek pracovali na cukrových plantážích a museli prokázat, že jsou pro Austrálii přínosem. Ti, co přicházeli v osmašedesátém nebo jako já v osmdesátých letech měli také tvrdé začátky. Pokud měli dobrá povolání, nebo vysoká vzdělání, museli na ně zapomenout a museli se snížit a začínat znova úplně od píky. Navíc pro mnohé byla velmi složitá i jazyková bariéra. Ale vím, že v Austrálii si většina lidí nakonec vedla velmi dobře.
Čemu jste se věnovala profesně? Mohla jste navázat na svou profesi novinářky?
Nejdřív to byly různé joby v Berlíně. V Americe to pak bylo jiné. Tam pokud něco umíte, tak Vás berou. Od žurnalistiky jsem se odklonila, protože jsem ze Západního Berlína věděla, že nemám šanci dělat novinářku. A protože pocházím z lékařské rodiny, tak jsem si řekla, že budu dělat zdravotní sestru. Vystudovala jsem roční intenzivní kurz, abych mohla pracovat v nemocnici. Avšak nelíbilo se mi to, tak jsem si udělala další školu, abych mohla pracovat u leteckých společností. Nejprve jsem byla zaměstnána jako pozemní personál na letištích, později jsem pracovala jako letuška.
Pak jsem se vdala, měla miminko - to už bylo v Melbourne – a zůstala asi deset let doma. K žurnalistice a k umění a zábavě mě to však pořád táhlo. Když dcera byla samostatnější, založila jsem si vlastní produkční společnost a s tou jsem začala vozit do Austrálie kulturu a zábavu. Austrálie totiž podporuje hlavně přírodu a sport, ale kultura tam velice chybí. Začala jsem do Austrálie vozit nejprve české muzikály a později jsem s impresáriem Petrem Vítkem začala organizovat koncerty českých umělců pro krajany. Měli jsme tam dvakrát Karla Gotta, dvakrát Helenu Vondráčkovou, dvakrát Olympik, country zpěvačku Hanu Horeckou.
Jak jste se dostala k práci v krajanské komunitě?
Když jsem přišla do Austrálie, znala jsem Čechy prostřednictvím svého manžela. Ze začátku jsme měli skupinku dvaceti třiceti Čechů, s kterými jsme se přátelili. Jakmile jsem
před pěti lety začala s pořádáním koncertů, byla jsem donucena s krajanskou komunitou komunikovat stále víc, abych z jejích řad získala publikum. Posléze jsem zjistila, že je tuto činnost možné rozšířit, když se začnu angažovat v Sokole. Mám pokaždé hezký pocit, když Češi přijdou na akce Národního domu a líbí se jim to. Stejný pocit jsem měla, když jsem nastoupila ke Kvartu. Viděla jsem, že ten časopis komunitu sjednocuje.
Šéfredaktorkou Kvartu jste rok. Co se s Vaším příchodem změnilo?
Časopis Kvart založil před 18 lety Pavel Pospíchal, původní starosta Sokola. Kvart měl podobu zpravodaje či věstníku Sokola, ale jinak tam novinářský prvek nebyl vůbec. Později přejímal z internetu či z novin zajímavé publicistické příspěvky nebo dopisy krajanů. Dnes má Kvart úplně jiný charakter. Snažím se, aby přinášel příspěvky pokud možno originální. Lidí, kteří umí psát je dost a jejich přínos je na časopisu vidět.
Jak se podle Vás běžní Australané dívají na Čechy a českou kulturu?
Závisí na tom jací Australané. Protože je Česko a Praha tak daleko, nemá většina australského národa moc představu. Musím to tak říct a je pravda, že mi vždycky vadí, že musím každého nejprve poučit. Když řeknete Czech Republic, tak vás nejprve opraví na Czechoslovakia. Hodně lidí zná Prahu, neboť se tady byli podívat a Praha se v povědomí Australanů rovná Paříži. Samozřejmě - lidé, kteří mají s Čechy a komunitou nějaký kontakt, jsou daleko více poučeni, ví o zemi i o její kultuře.
Neuvažovala jste někdy o návratu do České republiky?
Česko a Prahu miluji, takže jsem o tom uvažovala. Problém je, že když se jednou stanete kosmopolitním člověkem, jste donuceni se integrovat a naučit se žít v jiné zemi, která se vám stala částečně vlastí, prožili jste tam velkou řadu let, část svého života, která byla naplňující a úspěšná, tak už se vám toto nechce opouštět. Já bych se velice ráda vrátila, ale myslím, že by se mi v závěru trošku stýskalo po tom, co bych tam nechala. Vím, že se nemá sedět na dvou židlích, ale ideální je, když se člověk může pohybovat mezi dvěma zeměmi.
Martina Stejskalová

Dopis redakci krajane.net

Vážená pani redaktorko,
Doufám, že mi bude dovoleno připojit několik faktografických poznámek k Vašim rozhovorům s pani Barbarou Semenov z 31.5. a 8.8. tr.
Některé Vám poskytnuté údaje o životě české komunity se v rozhovorech vzájemně liší, chci ale jen upozornit na to podstatné.
V rozhovorech je uvedeno, že Sokol byl v Melbourne založen v šedesátých letech.
Sokol v Melbourne byl založen 11.11.1950. Po pěti letech přestal být aktivní a činnost sokolské organizace byla oživena až 24.9.1975. (Podrobnější informace byly uveřejněny v Kvartu březen až říjen 2005 a je také možné se s nimi seznámit na webové stránce http://www.sokolmelbourne.com.au/ ).
Dále je pak také uvedeno, že sokolovna byla vybudována v 60tých letech.
Sokolovna, která je dnes nazývána „Národní dům“, byla zakoupena v červnu 1978 poté, když se skupina členů Sokola zaručila za bankovní půjčku. V roce 1987 byl dluh splacen pořádáním společenských zábav a nepřetržitými sbírkami mezi členy Sokola a dalšími krajany.
V roce 1989 se starostou sokolské organizace stal Pavel Pospíchal. S ním převzala vedení Sokola nová generace, která pod vlivem generačních rozdílů a snad i listopadových událostí v republice, cítila potřebu změnit tělovýchovný a i ideový charakter sokolské organizace.
Přebudováním tělocvičny v roce 1993 na společenské místnosti se budova stala společenským a krajanským střediskem. Sama sokolská organizace byla v roce 1994 přetvořena ve společenskou organizaci pod vlivem změny australských zákonů. Organizační struktura a jméno „Sokol“ bylo ale zachováno.
Neuškodí poznamenat, že v Melbourne žije přes 2500 (údaj z roku 2001) lidí českého původu. Na společenském životě soustředěném kolem Národního domu se podílí v různých aktivitách jen něco kolem 300-400 lidí. Snad by bylo vhodné i dodat, že od svého příchodu do exilu a i po vybudování Národního domu, jsem se krajanského života účastnil minimálně a nikdy jsem nebyl a nejsem členem sokolské organizace.
Bohužel poněkud nepřesná je i informace, že „... od doby, kdy Sokol získal nové vedení, což je asi tři roky…” a následný popis situace kolem Národního domu.
V září 2004 několik členů výboru vyslovilo dlouholetému starostovi P.Pospíchalovi nedůvěru pro administrativní a finanční nedostatky. Nad oprávněností či neoprávněností vznesených obvinění vznikl spor, který rozdělil komunitu kolem Národního domu na dva tábory a který vyvrcholil v červenci 2006 podáním žaloby k Nejvyššímu soudu ve Victorii.
Ještě před tím v roce 2005 byl Pavel Pospíchal zvolen místostarostou , po několika měsících ale rezignoval a ještě před tím, začátkem roku 2006 se vrátil do České republiky.
Před druhým stáním u Nejvyššího soudu byla v září 2006 žaloba stažena. Došlo k jistému sblížení obou skupin, ale ani zdaleka se nedá říci, že spor je vyřešen. Pokračuje dále nad otázkou vedení a správy Národního domu. Nedá se, bohužel, optimisticky předpokládat, že letošní volby (mají se konat 16.9.) spor vyřeší.
V uvedených rozhovorech je ale i celá řada nepřesných polemických údajů.. Nejde mi a nemám zájem o polemiku, či osobní kritiku. Kritizovat dobrovolné pracovníky, kteří obětují svůj čas bez honoráře, považuji za bezpředmětné. Věřím, že každý dobrovolný pracovník pracuje jak jen nejlépe umí. Jde mi jen o opravu historických údajů, které Vám, redaktorce rozhlasu, byly předány.
Dále si tedy již jen letmo všimnu údaje (rozhovor z 8.8.), že: „Časopis Kvart založil před 18 lety Pavel Pospíchal“ a že v Kvartu „novinářský prvek vůbec nebyl“ a jen „přejímal z internetu zajímavé příspěvky“.
„Kvart-Sokolský list“ nezaložil tehdejší starosta Sokola P.Pospíchal. „Sokolský list“ založil v roce 1983 pro informační potřeby sokolské organizace tehdejší pokladník M Haramul. V roce 1989, kdy P.Pospíchal, jako reprezentant „nové“ generace, se snažil (ve snaze přetvořit sokolskou organizaci v organizaci společenskou) změnit i smysl a zaměření „Sokolského listu“. Podařilo se mu získat bývalého disidenta Jiřího Špiegla, který v osmdesátých letech emigroval do Austrálie. J.Špiegl „Sokolské listy“ přejmenoval na „Kvart - Sokolský list“ – jak je dodnes uvedeno v záhlaví – a stal se jeho prvním „sestavovatelem“ (on sám v tiráži uvádí, že čísla „sestavil“).
První ročník „Kvartu-Sokolského listu“ byl skutečnou „koláží“ – s ohledem na revoluční dobu v republice – především zpráv o dění doma. I tak bylo uveřejněno několik původních článků a úvah. Starosta P.Pospíchal převzal po necelých dvou letech redakci do svých rukou, když J.Spiegl rezignoval a nepodařilo se najít dalšího zájemce o redigování „Kvartu-Sokolského listu“.
Jen velice stručně – i letmé listování ročníky „Kvartu-Sokolského listu“ odhalí samozřejmě kolísavou úroveň, běžný jev u každého neprofesionálního časopisu. Příspěvky nejsou honorovány a „Kvart-Sokolský list“ je rozesílán zdarma každému, kdo projeví zájem. Současně ale odhalí, že mimo pravidelného zpravodajství z republiky a občasné přebírání informativních článků z českého tisku, absolutní většina příspěvků byla psána různými autory exkluzivně pro Kvart.
Mezi prvními, na př. dr. Miloš Ondrášek, vedle článků s hudebními, knižními a uměleckými informacemi, přispíval i původními politickými komentáři a psal pravidelné glosy o životě doma i v Austrálii. „Novinářský prvek“ a kvalita jeho příspěvků je nepochybná a – jen tak mimochodem – do „Kvartu- Sokolského listu“ přispívá dodnes. Totéž platí i o dlouholetém, byť občasném, dopisovateli Ivanu Kolaříkovi OAM, který své pravidelné příspěvky uveřejňuje od září 2004.
Všechna tato fakta jsou snadno zjistitelná nejen běžným prolistováním výtisků „Kvartu-Sokolského listu“ (jen na př. v namátkou vybraném ročníku 2001 bylo ve dvanácti číslech uvedeno jen šest článků převzatých z českého tisku – včetně rozhovoru s Karlem Gottem), ale je možné nalézt některé údaje i na webové stránce http://www.sokolmelbourne.co.au/ v rubrice Komentáře čtenářů ze dne 4.7.06.

Děkuji předem za uveřejnění mé vysvětlující poznámky.

Aleš Nebeský
anebesky@bigpond.net.au
http://alenene.blogspot.com/

(Moje faktografické pripomínky se dotýkaly jen základních nepřesností, bez reakce jsem např. přešel vyjádření o "...Národním domě, který si Češi postavili...", na místo skutečnosti, že se o jeho existenci zasloužili Češi i Slováci.
Podobných pochybných vyjádření je v nich celá řada.
Ve své korespondenci (viz níže) pani Barbara Semenov píše: "Můj rozhovor je pravdivý a dvě nepřesné informace snad nikomu neublížily. V podstatě nebyly ani v tomto kontextu důležité."
Nehledě na to, že přesnost informací a pravda je důležitá v jakémkoliv kontextu, "nepřesnost informace" o neúčasti Slováků jistě ublížila celé řadě obětavých lidí. Odpovědnost novináře je skutečně nedělitelná.)

Korespondence s paní Barbarou Semenov

19. 8. na titulní straně tohoto blogu ve svém komentáři k melbournskému THE AGE – jsem více méně sarkasticky (samozřejmě: sarcasm is the lowest form of wit), ale zcela mimochodem – vyjádřil zklamání nad rozhovory pani Barbary Semevov:

„Pak ale i na The Age čas zapracoval. Jejich vynikající šéfredaktor (mimochodem, pro lidi, kteří neznají význam toho slova, je to člověk, který šéfuje redakci plné redaktorů různých rubrik a ne jen sám sobě) odešel do penze, obsazení redakce se změnilo a nezbylo než říci, „Kde ty loňské sněhy jsou?“ ....
.... Nejsem samozřejmě novinář ...... za novináře se nepovažuji a ani neprohlašuji. Maximálně jen za pisatele, který se snažil a snaží poctivě psát až s úzkostlivou úctou k faktům.
Od dobrých novinářů proto očekávám, že se budou stejně poctivě snažit mě a ostatní čtenáře informovat s maximální úctou k pravdě a objektivnosti. ....
A to mě vede k malému dodatku o novinářské úctě k pravdě a novinářské poctivosti. Se zájmem jsem si přečetl rozhovory uvedené na webové stránce českého rozhlasu o životě krajanů v Melbourne. Uveřejněné informace čerpala redaktorka rozhlasu z rozhovoru se současnou redaktorkou Kvartu-Sokolského listu.
Od dob kdy žiji ve svobodném světě jsem se snad nesetkal s takovým množstvím neomluvitelně mylných a nepřesných informací. Včetně tvrzení, že Sokol Melbourne byl založen a Národní dům vybudován v šedesátých létech. Odpovědnost za kvalitu informací zcela samozřejmě neleží na redaktorce rozhlasu.
Lze jen litovat promarněné příležitosti k tomu, aby se lidé v Česku o krajanech v Melbourne něco pravdivého a podstatného dozvěděli.

Od pani Barbary Semenov jsem obdržel následující email, současně odeslaný na dalších osm emailových adres.

Komu: Ales Nebesky <anebesky@bigpond.net.au>
CC: osm emailových adres
Datum: 02.09.2007 10:02
Předmět: alenene - ad Tvůj článek
Milý Aleši,
S překvapením jsem si přečetla Tvůj článek z 19. srpna O novinařině – jen
ale lokální. Pokud jsi shledal informace nepřesné, mohu Ti sdělit, ze jejich zdrojem byl Sokol Melbourne Inc. Redakci krajané.net jsem oslovila z vlastní iniciativy se žádostí o navázání spolupráce ve snaze zviditelnit Austrálii a naše krajany v Česku, o což se nikdo dřív nepokusil.
Také Tvojí narážku na pozici šéfredaktorky povazuji přinejmenším za zvláštní. Je přece jasné, ze pokud dávám dohromady rubriky přispívajících autoru - a je jich dnes opravdu dost, tak řídím každé vydání listu - samozřejmě, že se nejedná o typ šéfredaktora The Age, ale v našich lokálních podmínkách je to stále funkce vedoucího periodika - to dělala původně již Milena Petrová od chvíle, kdy rozšířila své dopisovatele a já jí vždy za šéfredaktorku považovala. Funkci od ní jsem tedy převzala.
Zároveň si myslím, ze titul šéfredaktor je v případě prezentace krajanského listu v České republice na místě.
Dobře víš, jak Kvart vzniká a co dá práce úspěšné vydání sestavit. Škoda, ze přes mé opakované výzvy, abys v Kvartu se svými příspěvky pokračoval, jsi se od redakce již před rokem distancoval.
Asi Tě dnes mrzí, ze nejsi spoluúčastníkem na skutečnosti, že Kvart je nejlepší krajanskou tiskovinou v Austrálii, dostáváme stále nové a nové zájemce o zasílání listu, vyslovenou podporu českých úřadů a nebývalé mezinárodní zviditelnění. Jsem vděčná všem přispěvatelům. Dostávám krásné dopisy od čtenářů.
Aleši, nepovažuji za lidsky a za novinářsky etické shazovat kolegu a útočit na přítele veřejně. Mezi dopisy, které jsem dostala, je například plno těch, které jsou toho názoru, ze Kvart je dnes lepší bez Tvých příspěvku, udávajících často opodstatnělé důvody, proč je tomu tak. Nikdy by mne nenapadlo tyto názory zveřejňovat ani je dále někam tlumočit.
Nemám zapotřebí podporovat své žurnalistické sebevědomí na úkor někoho jiného nevhodným způsobem, jakým jsi to udělal Ty.
Zdravím,
Barbara

O dva dny později. 4. září jsem odpověděl:

Milá Barbaro,
děkuji za email.
Nemám co dodat, fakta mluví sama za sebe.
( http://krajane.radio.cz/cs/article_default 31.5.2007 a 8.8.2007)

Snad jen - zalichotilo mi, že jsi mě zařadila mezi své kolegy a přátele. Novinář nejsem a nikdy jsem jim nebyl.
Navíc mě potěšilo, že jsi mi potvrdila moudrost mého rok starého rozhodnutí ukončit grafickou pomoc a dopisování do Kvartu-Sokolského listu.
Pisatelé dopisů pochvalující si zlepšení Kvartu-Sokolského listu pouhou absencí mých příspěvků mají ovšem pravdu.
( http://www.sokolmelbourne.com.au/Page_Archiv%20-%205.3.2006%20-%2030.3.2006.html )
Jsem rád, že Ti svým psaním Kvart-Sokolský list nekazím.
Přeji Ti mnoho dalších úspěchů.
Aleš
http://alenene.blogspot.com/

Zcela samozřejmě, email by si zasloužil podrobnější odpověď. Polemiku nad faktografickými skutečnostmi samozřejmě vítám. V tomto případě - jak vidno - by šlo jen o dialektické monology. O to je skutečně jen ztráta času.
O něco později mi došel další email (nechápu proč, moje adresa se tam zřejmě jen připletla) od pani Barbary Semevov –opět byl adresován osmi adresátům

Milá Mileno,
Zveřejněná věta "Od dob kdy žiji ve svobodném světě jsem se snad nesetkal s takovým množstvím neomluvitelně mylných a nepřesných informací." - je bohužel neopodstatněný útok. V mém rozhovoru jsou dvě nepřesné informace, které jsem získala od Sokola a které upřesním v příštím vydání. To se může stát každému a Aleš mne na ně mohl osobně upozornit. Můj rozhovor je pravdivý a dvě nepřesné informace snad nikomu neublížily. V podstatě nebyly ani v tomto kontextu důležité.
Tímto považuji diskusi na toto téma uzavřenou a nemám v úmyslu se jí dále zabývat.
S pozdravem,
Barbara
----- Original Message ----- Milá Barbaro,
nedá mi to a tak odepisuji na Tvůj email adresovaný A. Nebeskému.
Znovu a několikrát jsem si přečetla článek O novinařině a myslím si, ze Tvá reakce je nepřiměřená.
Aleše povazuji za rozumného a zásadového člověka, který klade vysoké nároky na své okolí a také na sebe. Jeho kritika pobízí k zamyšleni. Z Tvého dopisu mám spíše pocit, že to bereš jako osobni útok a to si myslím, že není. Aleš jen poukazuje na nesprávné údaje a tomu nelze vyčítat nebo mít za zlé.
Obou dvou si vás nesmírně vážím pro to, co děláte a oba dva jste mi blízcí. Doufám, že to tak zůstane.
Milena